miercuri, 28 ianuarie 2015

BROASCA TESTOASA SI MILOSTENIA

În casa Doamnei cu sort cu floricele se pregătea lumea pentru căsătoria fetei dînsei...peste tot lucruri si lucruri..se pregatea prica fetei..nu mai erau multe zile..
 Doamna era asa de ocupata încît uita si sa-i dea mîncare micuţei broscute..care nu mai era prioritatea nr.1
Dar sa va spun povestea ei..copii erau mici..si intr-o zi trecînd pe la un magazin de animale..fetiţă plingand ceru mamei sa-i cumpere o broscuta..zile treceau..fetita o hranea..broscuta urmarea cum creste ea crestea si fetita..a început sa mearga la scoală..apoi la liceu..si acum era o frumoasă domnişoară care se pregătea de nuntă..
Broscuta avea locul ei frumos amenajat..casuta ei ..cu apa mereu curata..cu pietricele..si cu prepusupa ei casuta intr-un colt..unde din cînd in cînd se ascundea atunci cînd afara era destul de cald si căldura intra si in casa..se simţea iubita de toti..admirata..curata si frumoasă..si viata ..mergea frumos înainte..de unde sa stie biata broscuta ce o aştepta..
Intr-o dimineaţa Doamna cu sortul ei alb cu flori ...cu ochii ei mari si negri o privi si spuse..
-Broscuta mea frumoasa vezi si tu fata mea se căsătoreşte..am nevoie..de loc..si nu te mai pot tine..da cu lacrimi in ochii si cu durere in suflet ...
Asta se întîmpla mereu se gîndi broscuta..asa fac oamenii cînd nu mai au nevoie de ceva il arunca ..nu mai conteaza..ca o data in viata lor sau bucurat de acesta..
Broscuta a plîns..sa supărat..dar încet încet a adunat micile ei lucruri si ..a plecat..unde sa meargă..nu avea banii..nu avea alta casa..nu avea rude..sa gîndit ca sus pe deal a auzit ea ca acolo merg oamenii in vîrsta si poate acolo cineva va avea nevoie de ea..
Si a plecat la drum..drumul greu..frig..ceata...a ajuns la liziera păduri si a pus puţin capul sa se odihneasca..dar dintr-o data a sărit ca arsă strigînd..
-Auleu..Auleu..
Copii urzicei au piscat-o cu tepi lor..au murdarit-o cu nămol..si au aruncat cu pietre in ea..
Amărîta sărăcuţa a pornit din nou la drum..
Sa gîndit poate poate pe drum va întîlni pe cineva si bun..din tufis..tup..in fata ei..un iepure...c-am îndrăzneţ pentru gustul ei..c-am tropăia mereu..dar sa bucurat..
-Da buna dragă iepure ..unde te duci..
-Am cunoscut o bătrînică sus pe deal la casa de acolo la care merg mereu sa învăţ cate ceva despre Dumnezeu..
Broscuta nu stia nimic ..despre ce spunea iepurasul..si încîntată..il ruga sa o ia cu el..
-Da dar eu alerg ..tu esti prea inceata..spuse el cu jumatate de gura..
-Nu-i nimic ..voi veni si eu si te voi gasi..
In ca un pas si o matusica frumoasa foc..cu basmaluta rosie cu petale de florii..se opri in fata broscutei..si a iepurasului..si incepu conversatia cu iepurasul...se vede clar ca se cunoasteau..iepurasul tot un zambet..intreba pe bunicuta..
-Matusica ce sa fac sa ma iubeasca Dumnezeu..
-Pai..milostenie..spuse ea..azi despre asta vom vorbi..
Iepurasul..asculta fermecat ce spunea bunicuta..broscuta insa incepu sa plinga..de unde sa fac eu milostenie cînd nu am nici un ban se gîndi...
Deoarece incepuse ploaia..si bunicuta si iepurasul plecara..
Broscuta striga dupa iepuras..numai cu banii se face milostenie..dar el nu mai auzi.,.
Dintr-o data cerul se inegri..tuna..si ploua ca ,cu galeata..dar ploua si din ochii broscute lacrimi mari ca nu stiai ploua..sau plinge broscuta de suparare ca nu are banii sa faca milostenie..ca sa il cunoasca pe Dumnezeu..
Ploaia se opri si incepu marsul ei spre deal..cînd dintr-o data auzi..strigate disperate de ajutor..
-Auleu..Auleu..Vai ajutor..Murim..
Speriata de ce auzi..incepu sa fuga sa vada ce este..inima-i batea cu putere..mari pasul cat de mult ea putu..si ce sa vezi..
Dintr-o data copii urzici se inecau aproape in apa ploi..
Aha se gîndi lasa ca asa le trebuie..uite..nici acum ranile nu mi sau vindecat..
Dar din latura cealalta tare se supara pentru ei..
Si alerga ..pe fiecare tragindul de minecuta afara din apa..si cu lacrimii in ochii copii nu stiau cum sa-i multumeasca..
Atunci ca un fulger din cer in inima broscutei..vorbi Dumnezeu..
-Vezi iubita mea broscuta..milostenia se face si cu un zambet..si cu o vorba buna..si cu un ajutor..nu e nevoie numai de banii...
Ce fericita era broscuta ca a inteles..
Acum drumul in deal i se parea usor..acolo a fost cu mult drag primita..si avea din nou o casuta... era fericita ca a inteles cum poti sa fi aproape de Dumnezeu..uitand toata durerea din casa Doamnei cu sort alb cu florii...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu